«Mετά τη συμμετοχή του ως διετής στο Πρωτάθλημα Σαλαμίνος πριν από 9 μήνες, ο Γκίμλι παρουσίασε «τσιηπ» στο δεξί γόνατο, το οποίο αφαιρέθηκε με αρθροσκόπηση. Το επόμενο διάστημα δείξαμε υπομονή για να προφυλάξουμε το άλογο και μάς αντάμειψε με μια ανέλπιστη νίκη, η οποία μάς δίνει αισιοδοξία για τη συνέχεια».
Αυτά μάς είπε ο κ. Λοϊζος Κυριάκου, ο οποίος συνεχίζει την οικογενειακή ιπποδρομιακή παράδοση. Ως μικροϊδιοκτήτης και ιπποπαραγωγός ο αείμνηστος πατέρας του Πέτρος Κυριάκου ανέδειξε μεταξύ άλλων τους ίππους Σπάρτακο και Διαμάντι, οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στην σύγχρονη ιστορία του κυπριακού ιπποδρόμου.
Το πρώτο βήμα

Φίλιππος από μικρό παιδί ο κ. Λοΐζος Κυριάκου έδινε τακτικά το παρών του στις Ιπποδρομιακές Συναντήσεις. Για την ενασχόληση του με το άθλημα των ιπποδρομιών μάς είπε:
«Για πολλά χρόνια ο πατέρας μου Πέτρος Κυριάκου ήταν μικροϊδιοκτήτης, αλλά και ιπποπαραγωγός και συνήθιζε να διατηρεί μικρό αριθμό τοκάδων.
»Μεταξύ των αλόγων που είχε την δεκαετία του 1980, όταν εγώ ήμουν μικρό παιδί, ήταν δύο αδέλφια, προϊόντα του Κάρολαινς Τερν και της Άντρης, ο Σπάρτακος που πήρε 14 νίκες και ο Διαμάντι που έκλεισε την καριέρα του με 13 νίκες, μεταξύ των οποίων τρία κύπελλα. Παρενθετικά σημειώνω ότι εκείνη η γενεαλογική γραμμή έχει πλέον χαθεί.
»Ο πατέρας μου ήταν ιδιοκτήτης αλόγων μέχρι το τέλος της ζωής του το 2001. Θέλοντας να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση έκανα το επόμενο βήμα και το 2007 πήρα το βάπτισμα του πυρός ως ιδιοκτήτης αγοράζοντας την Μελωδία, η οποία είχε ολοκληρώσει την καριέρα της στον αγωνιστικό στίβο με 4 νίκες.
»Σκοπός μου ήταν προφανώς η ιπποπαραγωγή. Έκανα αυτή την επιλογή διότι η Μελωδία ήταν προϊόν του πολυπρωταθλητή επιβήτορα Τακκατάμ και της πολύ καλής τοκάδας Δύσις, η οποία έδωσε μεταξύ άλλων τους ισχυρούς Στοπ Δε Μιούζικ (11 νίκες) και Σταρτ Δε Μιούζικ (5 νίκες σε 10 συμμετοχές).
»Σημειώνω ότι ο ιδιοκτήτης της Μελωδίας, αείμνηστος Γιαννάκης Χ’’ Γιάννης, μού την παραχώρησε σε πολύ καλή τιμή εξαιτίας της πολύχρονης φιλίας του με τον πατέρα μου».
Αρκετές ατυχίες
Ο κ. Λοϊζος Κυριάκου δεν στάθηκε τυχερός με τα προϊόντα που τού χάρισε η Μελωδία. Το πρώτο ήταν η Αλυνταριέλ (2010) από Πρόβο, η οποία όπως μάς είπε, ήταν πολύ δύστροπη στο σταρτ και έτρεξε μόλις τέσσερις φορές χωρίς να διακριθεί.
Ακολούθησε την επόμενη χρονιά ο Πυριφλεγέθοντας, επίσης από τον Πρόβο, ο οποίος λόγω προβλημάτων διαγωνίστηκε μόνο τρεις φορές και δεν πλάσαρε.
Το τελευταίο της προϊόν ήταν η Σερεντίπιτυ, παραγωγής 2013 από τον επιβήτορα Φλάι Μπάι Νάιτ.
Όπως ανέφερε ο κ. Λοϊζος Κυριάκου, μετά την πρώτη εμφάνιση της παρουσίασε προβλήματα στις οπλές τα οποία δεν ξεπεράστηκαν και έτσι αποσύρθηκε πρόωρα στην ιπποπαραγωγή μετά από έξι ανεπιτυχείς συμμετοχές.
Ο Γκίμλι
Το πρώτο προϊόν της Σερεντίπιτυ ήταν αρσενικό από τον επιβήτορα Ρεϊσιοσινέσιον. Για το όνομα πού τού έδωσε και για τα κύρια στοιχεία του χαρακτήρα του ο κ. Λοϊζος Κυριάκου μάς είπε:
«Το πουλαράκι γεννήθηκε στο ιπποφορβείο το ιπποπαραγωγού Παναγιώτη Κολοκοτρώνη στην Κλήρου. Ήταν αρκετά μικρόσωμο και κοντό και έτσι τού έδωσα το όνομα Γκίμλι, του αγαπημένου μου ήρωα (νάνος) από την σειρά ταινιών «Ο ‘Αρχοντας των δαχτυλιδιών» την οποία είχα παρακολουθήσει.
»Ως χαρακτήρας ο Γκίμλι ήταν πολύ ζωηρός, πειραχτήρι, αλλά έδειχνε να έχει ηγετικές ικανότητες και καθοδηγούσε τα άλλα τρία συνομήλικα του στο πάτοκ όπου μεγάλωσε.
»Παράλληλα ήταν όμως και πανέξυπνος και πάντα μάθαινε πολύ εύκολα και γρήγορα ό,τι του ζητούσαμε, για παράδειγμα την διαδικασία εξημέρωσης την οποία ολοκλήρωσε πολύ σύντομα.
»Μεταφέρθηκε στον ιππόδρομο πέρσι ως διετής στην προπόνηση της Νικολέτας Γιαλλούρη και την φροντίδα του ανέλαβε ο πρώην αναβάτης Άντρος Κουτσιουμπής, ο οποίος τότε εργαζόταν στον στάβλο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι τον είχε ξεχωρίσει από την αρχή από τα άλλα πουλάρια του στάβλου, τόσο για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, αλλά και για τις δυνατότητες του και τού είχε ιδιαίτερη αδυναμία».
Οι πρώτες συμμετοχές
Ο Γκίμλι πραγματοποίησε την πρώτη του συμμετοχή στις 4 Οκτωβρίου 2023 από τα 5 φέρλογκς με αναβάτη τον Χαράλαμπο Ανδρέου. Μετά τα αρχικά στάδια δέχθηκε σοβαρή παρενόχληση και έχασε σημαντικό έδαφος, όμως στη συνέχεια βελτίωσε σταδιακά την θέση του και με δυνατό φίνις έφτασε στη νίκη καταβάλλοντας έμπειρους αντιπάλους.
Η επόμενη συμμετοχή του ήταν στο Πρωτάθλημα Σαλαμίνος όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα καλύτερα κυπριακά διετή.
Αρχικά ακολούθησε από την 2η θέση τον τελικό νικητή Μυρίανθο, όμως στην τελική ευθεία υποχώρησε στην 5η θέση. Την εξήγηση μάς έδωσε ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος ανέφερε:
«Κατά την διάρκεια της ιπποδρομίας ο αναβάτης του Χαράλαμπος Ανδρέου αντιλήφθηκε ότι το άλογο αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα και στα τελευταία μέτρα δεν τον πίεσε.
»Μετά την κούρσα δεν πατούσε καλά και οι ακτινογραφίες έδειξαν «τσιηπ» στο δεξί γόνατο, το οποίο αφαιρέθηκε με την μέθοδο της αρθροσκόπησης από τους κτηνιάτρους Κώστα Γαμβρουδίου και Φώτη Φωτίου. Οι κτηνίατροι μάς έδωσαν οδηγίες για ξεκούραση 4-5 μηνών, όμως αποφασίσαμε να παρατείνουμε αυτό το διαστημα στους 7 μήνες.
»Ξεκουράστηκε στο ιπποφορβείο του και επανήλθε στον στάβλο της Νικολέτας Γιαλλούρη τον περασμένο Ιούλιο».
Ο μεγάλος αιφνιδιασμός
Όπως μάς είπε ο κ. Λοίζος Κυριάκου, το άλογο του στην αρχή γυμνάστηκε μόνο με τροτ στον εσωτερικό στίβο, σιγά- σιγά προχώρησε σε πολύ ελαφριά κάντερ και έκανε δύο πιο δυνατές προπονήσεις με αναβάτη τον Νίκο Νικολάου, η μια εκ των οποίων από το σταρτ των 1.200 μέτρων.
Για την επανεμφάνιση του ανέφερε στον ΤΖΟΚΕΥ:
«Λόγω της ταχύτητας που έδειξε, κυρίως στην δεύτερη συμμετοχή του αλλά και στο δοκιμαστικό σταρτ, πίστευα ότι θα βρισκόταν από την αρχή στις πρώτες θέσεις, ίσως και στην πρωτοπορία. Ωστόσο, τα δεδομένα της κούρσας επέτρεπαν μόνο κάποιες κρυφές ελπίδες για αμειβόμενη θέση.
»Ο αναβάτης Νίκος Νικολάου που τον ίππευσε, ανέκαθεν ειδικευόταν τόσο για τις καλές εκκινήσεις του, αλλά και για την σωστή διαχείριση του ρυθμού της ιπποδρομίας.
»Επιστράτευσε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του και μετά από άριστη συνεργασία με το άλογο, το οδήγησε καθαρά σε μια ανέλπιστη νίκη με το πολύ ψηλό μέρισμα €47.80.
»Μπορεί να μην πήρα νίκη με τα προϊόντα της Μελωδίας, όμως πέτυχα τις δύο πρώτες μου νίκες ως ιδιοκτήτης με το πρώτο της εγγόνι. Σημειώνω ότι προς τιμήν του πατέρα μου, έχω κρατήσει τα δικά του χρώματα ως ιδιοκτήτης».
Άλλα προϊόντα
Όπως μάς είπε ο κ. Λοϊζος Κυριάκου, από την Σερεντίπιτυ έχει τώρα μια μονοετή φοραδίτσα από τον επιβήτορα Tiantai, από τον οποίο είναι τώρα έγκυος.
Από τον ίδιο επιβήτορα η Αλυνταριέλ τού έδωσε φέτος αρσενικό πουλάρι.
Τα άλογα του βρίσκονται στο ιπποφορβείο του κ. Παναγιώτη Κολοκοτρώνη.