Άριστες ήταν οι επιδόσεις που σημείωνε από τις πρώτες του συμμετοχές και εκπληκτικός ο χρόνος που πέτυχε στο Κύπελλο Ιπποδρομιακής Αρχής της σεζόν 1988-1989.
Αυτός δεν ήταν άλλος από τον κυπριακής εκτροφής ίππο Κάπταιν Κρις, ο οποίος παρά τις συμπληγάδες που πέρασε κατά διαστήματα με τα ευαίσθητα πόδια του (τενοντίτιδα), έγραψε το όνομα του στο ρόστερ των ποιοτικών αλόγων που πέρασαν από τον κυπριακό ιππόδρομο.
Για τον Κάπταιν Κρις και την αγωνιστική του πορεία μάς μίλησε ο βετεράνος σήμερα προπονητής του Άκης Χαραλάμπους.
Η πορεία
Ας κάνουμε αναδρομή στο ξεκίνημα του Κάπταιν Κρις. Η πρώτη νίκη ήρθε μόλις στην δεύτερη του συμμετοχή, την ημέρα των Θεοφανίων, σε όμιλο τριετών μέδεν στα 1.200 μέτρα, όπου σημείωσε την εξαιρετική επίδοση 1.15.70 και έστειλε το μήνυμα για μια άριστη καριέρα. Στην αμέσως επόμενη του συμμετοχή στις 31 Ιανουαρίου 1988 κλήθηκε να αναμετρηθεί με τους νικητές στα 1.600 μέτρα. Κέρδισε και πάλι σημειώνοντας τον άριστο χρόνο 1.41.78!
Για την συνέχεια ο Άκης Χαραλάμπους μας είπε:
«Μετά από τρίμηνο ρεπό ο Κάπταιν Κρις επανήλθε την Πρωτομαγιά, στο Κύπελλο Αμαθούντος. Κόντρα σε αρκετούς πιο έμπειρους του τριετείς, σε μια κούρσα όπου σχημάτισαν το δίδυμο οι Ηλίασταρ-Σισιλιάνο, ο Κάπταιν Κρις πήρε την 3η τιμητική θέση.
»Ακολούθησε μια εμφάνιση στα 1.200 μέτρα στις 14 Μαΐου, όπου πήρε την 2η θέση, γύρω στο 1 μήκος πίσω από τον Φερστ Μπορν.
»Δυστυχώς με την επιστροφή του στον στάβλο παρουσίασε πρήξιμο στον αριστερό τένοντα, το οποίο ξεπέρασε αρκετά πιο νωρίς από ότι είχαν εκτιμήσει οι κτηνίατροι».
Ο Άκης Χαραλάμπους παίρνει βαθιά ανάσα και συνεχίζει, με ενθουσιώδη αυτή τη φορά τόνο:
«Ο Κάπταιν Κρις στα τέλη Σεπτεμβρίου 1988 επανήλθε στον στίβο και θέσαμε ως επόμενο μεγάλο στόχο το Κύπελλο Ιπποδρομιακής Αρχής, στις 6 Νοεμβρίου.
Ως κούρσα προετοιμασίας έτρεξε σε μια ιπποδρομία τριετών νικητών στο μίλι, όπου τερμάτισε στην 4η θέση, χωρίς να παρουσιάσει κανένα πρόβλημα στα πόδια.
Όπως μας είπε ο Άκης Χαραλά-μπους, στις μέρες που ακολούθησαν ο Κάπταιν Κρις γυμνάστηκε σε πολύ καλούς ρυθμούς, σημειώνοντας 81 και 82 τον γύρο (σε πολύ ελαφρύ στίβο). Έτσι ήταν ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Οι οδηγίες
Για την διαδρομή που ακολούθησε ο Κάπταιν Κρις στο Κύπελλο, ο Άκης Χαραλάμπους είπε:
«Μόνιμος αναβάτης του αλόγου μου ήταν ο Γιώργος Ιωάννου, με τον οποίο ο Κάπταιν Κρις επικοινωνούσε τέλεια. Έτσι του έδωσα πρωτοβουλία να κάνει αυτός την διαδρομή που θα έκρινε ορθή, βάσει της εξέλιξης της κούρσας».
Η διαδρομή
Με την πτώση της λευκής σημαίας ο Βικέντιος πήρε την πρωτοπορία και απομακρύνθηκε από τον όμιλο. Ο Κάπταιν Κρις σε σχετική απόσταση προηγείτο του υπόλοιπου ομίλου, με το πρώτο φαβορί του Κυπέλλου, τον Χουάϊτ Ρόουζ, να καθυστερεί 3 μήκη στο σταρτ και να ακολουθεί τελευταίος.
Γύρω στα 800 μέτρα πριν τον τερματισμό ο Βικέντιος άρχισε να εξασθενεί, τον προσπέρασε ο Κάπταιν Κρις και στη συνέχεια τα υπόλοιπα άλογα. Ο Κάπταιν Κρις μπήκε με ισχυρό προβάδισμα στην τελική ευθεία και απέκρουσε με ευκολία το φίνις του Χουάϊτ Ρόουζ, ο οποίος γύρω στα 2 μήκη πιο πίσω, πήρε την 2η θέση».
Παρουσίασε υποτροπή
Στην συνέχεια ο Κάπταιν Κρις παρουσίασε υποτροπή της πάθησης του και μπήκε σε εξάμηνο ρεπό.
Επανήλθε ανανεωμένος τον Ιούνιο του 1989 χωρίς κανένα πρόβλημα στον τένοντα και πήρε άλλες 5 νίκες, ολοκληρώνοντας την καριέρα του ως 6ετής με 8 συνολικά νίκες, 7 δευτερεία και 4 τριτεία σε 40 συμμετοχές.
«Χόρεψε»
Το περιοδικό «ΟΙ ΚΟΥΡΣΕΣ» είχε γράψει μετά την επιτυχία του Κάπταιν Κρις:
«Ούτε οι προβλέψεις Παπαϊωάν-νου, ούτε οι εξαιρετικές προπονήσεις του Χουάϊτ Ρόουζ δεν στάθηκαν ικανές να πτοήσουν τον φοβερό Κάπταιν Κρις που «χόρεψε» τέλεια στον ρυθμό του Κυπέλλου. Ο Κάπταιν Κρις, γιος του Μπη Μπέττερ και της Καπριτσιόζας, υπογράμμισε ότι είναι το καλύτερο αρσενικό κυπριακό τριετές άλογο.
»Με επίδοση 2.25.85 απείλησε το ρεκόρ χρόνου στα 2.250 μέτρα, που κατέχει ο επίσης κυπριακός Τσιάλλεντζερ με χρόνο 2.25.35.
»Ήταν η δεύτερη κούρσα του Κάπταιν Κρις μετά το πρόβλημα χωλότητας που υπέστη τον Μάιο, η οποία τον κρατούσε για πέντε μήνες μακριά από τον στίβο. Ο Κάπταιν Κρις έδωσε το δεύτερο φετινό κύπελλο στην φάρμα των αδελφών Μαραθεύτη, μετά από την Λάπηθο, νικήτρια του Κυπέλλου Αφροδίτης».
Η γενεαλογία
Ο Κάπταιν Κρις, από Μπη Μπέττερ (1985), ήταν το πρώτο από τα δύο προϊόντα της Καπριτσιόζα, από Σαίγες, νικήτριας 1 Ιπποδρο-μίας. Το δεύτερο πουλάρι της ήταν ο Ντέζερτ Σταρ (1986) από Μπη Μπέττερ.
Η τοκάδα Μαρί Λου (1974) από Squire’s Mount, νικήτρια 5 ιπποδρομιών, έδωσε κατά χρονική σειρά τους εξής απογόνους:
1980 – Καπριτσιόζα (θηλ.), από Σαίγες: 1 νίκη.
1981 – Μπλακ Μάτζικ (θηλ.) από Μίστερ Κότζιακ: 1 νίκη.
1982 – Μπελ Έλεν (θηλ.) από Λακαντούμ: Χωρίς νίκη.
1983 – Τάιγκερς Άι (θηλ.) από Λακαντούμ: Δεν έτρεξε.
1984 – Ππεκρού (θηλ.) από Λακαντούμ: Δεν έτρεξε.