ΟΙ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Η ιστορία των ιπποδρομιών στην Κύπρο έχει μακρά παράδοση, που ξεκινά από την αρχαιότητα. Οι πρώτες αναφορές σε ιπποδρομίες στην Κύπρο εντοπίζονται σε αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή των Φοινίκων και των Ρωμαίων. Οι Φοίνικες εισήγαγαν τις ιπποδρομίες στην Κύπρο γύρω στον 12ο αιώνα π.Χ., και οι Ρωμαίοι έκτοτε καθιέρωσαν τις ιπποδρομίες ως δημοφιλές θέαμα.
Στην Βυζαντινή περίοδο οι ιπποδρομίες συνέχισαν να είναι δημοφιλείς, και διοργανώνονταν συχνά για να γιορτάσουν σημαντικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας οι ιπποδρομίες έχασαν τη δημοτικότητά τους.
Η σύγχρονη ιστορία των ιπποδρομιών στην Κύπρο ξεκίνησε το 1892, όταν ιδρύθηκε η Ιπποδρομιακή Αρχή Κύπρου από Βρετανούς αξιωματικούς με πρότυπο το αγγλικό “Jockey Club”, με βασικό στόχο τη βελτίωση της εκτροφής αλόγων στην Κύπρο και την εισαγωγή κανόνων για τις ιπποδρομίες. Την εποχή εκείνη, οι ιπποδρομίες πραγματοποιούνταν για ψυχαγωγικούς σκοπούς μεταξύ Βρετανών αξιωματικών και μελών της Κυπριακής Αστυνομίας.
Οι ιπποδρομίες έγιναν γρήγορα δημοφιλείς και αποτελούσαν σημαντικό μέρος της κυπριακής κουλτούρας. Κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας, οι ιπποδρομίες ήταν ένα δημοφιλές χόμπι για τους Βρετανούς αποίκους και οι ιπποδρομίες προσέλκυαν θεατές από όλη την Κύπρο.
To 1912 ιδρύθηκε η πρώτη λέσχη ιπποδρομιών, η “Λέσχη Ιπποδρομιών Λεμεσού”, ενώ αργότερα ιδρύθηκε και η “Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας”, η οποία είναι η μόνη που παραμένει ενεργή σήμερα.
Οι πρώτες ιπποδρομίες στην Λευκωσία διεξάγονται στην βόρεια πλευρά της πόλης, σε μικρή απόσταση από τον σιδηροδρομικό σταθμό, μεταξύ Νεάπολης και Τράχωνα. Το 1938 μεταφέρθηκαν στον Άγιο Δομέτιο, στην τοποθεσία που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Οι ιπποδρομίες διακόπηκαν το 1914, και το 1940-44 λόγω του Πρώτου και Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο χώρος ενοικιάστηκε για γεωργικούς σκοπούς και καλλιεργείτο. Η επανέναρξη των ιπποδρομιών έγινε το Φθινόπωρο του 1944 και εξελίχθηκαν σταδιακά στην σημερινή τους μορφή.
Άλλες διακοπές στις ιπποδρομίες έγιναν το 1958, λόγω του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ, και το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής.
Το 1962 εντάχθηκε η χρήση του μηχανήματος εκκίνησης, αφού μέχρι τότε η εκκίνηση την αλόγων γινόταν με τη βοήθεια δικτύου, όμως ο αριθμός των αλόγων παρέμεινε περιορισμένος (90 άλογα, 1964).
Το 1965 εισήχθησαν αραβικά άλογα από την Αίγυπτο και έτσι στις 14 Φεβρουαρίου διεξήχθη η πρώτη ιπποδρομία αραβικών αλόγων. Οι ιπποδρομίες αραβικών αλόγων συνεχίστηκαν μέχρι το 1977.
Τα πρώτα καθαρόαιμα εντάχθηκαν στον κυπριακό ιππόδρομο το 1969, ενώ η πρώτη ιπποδρομία για αποκλειστικά για καθαρόαιμα άλογα διεξήχθη το 1972. Αξίζει να σημειωθεί πως τα χρόνια 1972-1977 υπήρχαν ιπποδρομίες καθαρόαιμων, κυπριακών και αραβικών αλόγων.
Μετά την τουρκική εισβολή λόγω της οικονομικής δυσπραγίας το ενδιαφέρον μειώθηκε, με την Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας να εισάγει και να διαθέτει σε δημοπρασία φοράδες από την Αγγλία, για να τονώσει την συμμετοχή αλόγων στις ιπποδρομίες, όπως και την ιπποπαραγωγή.
Σήμερα οι ιπποδρομίες διεξάγονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ έχουν καθιερωθεί συνολικά 30 κύπελλα τον χρόνο, μεταξύ αυτών οι κλασικές ιπποδρομίες Ντέρμπι, Όουκς και Σεντ Λέτζερ.