Πήρε άριστα με τις επιδόσεις της στον αγωνιστικό στίβο. Οι έξι από τις εννέα νίκες της σημειώθηκαν σε ιπποδρομίες κυπέλλων με πολύ χαρακτηριστικό το ρεκόρ χρόνου που σημείωσε στο Κύπελλο 1.000 Γκινέων στις 18 Μαϊου 1997 με επίδοση 1.38.43, η οποία είναι μακράν η καλύτερη επίδοση στα 1.600 μέτρα τόσο στα καθαρόαιμα αλλά και στα κυπριακά άλογα.
Αυτή ήταν η καθαρόαιμη φοράδα Χαβάη Χάρμονυ, το άλογο που έμεινε βαθιά χαραγμένο στη μνήμη του βετεράνου σήμερα πολυπρωταθλητή αναβάτη Δημήτρη Σιακαλλή, ο οποίος μάς μίλησε με συγκίνηση για τις επιδόσεις της.
Άλλαζε ταχύτητες
Ο Δημήτρης Σιακαλλής πρoτού μάς πει κάτι για την Χαβάη Χάρμονυ ξεκίνησε την αναφορά του στον ανυπέρβλητο όπως τον χαρακτήρισε Τουϊστ Εν Σιάουτ και τόνισε ότι “κάθε 100 χρόνια γεννιούνται τέτοια άλογα με μηχανή turbo”. Και πρόσθεσε:
«Ήμουν αρκετά τυχερός που ίππευα τον Τουϊστ και κάθε του νίκη μού έδινε ιδιαίτερη χαρά. Δεν καταλάμβαινε από μικρές ή μεγάλες αποστάσεις ούτε αν έτρεχε με 50 ή 69 κιλά. Όταν εκδήλωνε την επίθεση του, τα άλλα άλογα φαίνονταν σταματημένα. Χωρίς υπερβολή ήταν το κορυφαίο άλογο που ίππευσα στην πολύχρονη καριέρα μου».
Ο τσιάμπιον τζόκεϋ αναπολεί με δάκρυα στα μάτια:
«Μετά τον Τουϊστ, τα καλύτερα άλογα που ίππευσα μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Ανάμεσα τους ήταν και η Χαβάη Χάρμονυ, η φοράδα που άλλαζε ταχύτητες όταν της ζητούσες να επιταχύνει. Είχε ένα επιπλέον χάρισμα. Απέδιδε εξίσου καλά με επικεφαλής διαδρομή, αλλά και με αναμονή. Την κατατάσσω στην ελίτ των κορυφαίων ίππων του ιπποδρόμου μας».

Το Κύπελλο Χειμώνος
Για την διαδρομή που ακολούθησε στο Κύπελλο Χειμώνος στις 11 Ιανουαρίου 1998, ο Δ. Σιακαλλής θυμάται:
«Με την εκκίνηση ο Αμαθούς Ράϊτερ και ο Μουτίρ Τάχα (Γ.Α. Μιχαήλ) διεκδίκησαν με πείσμα την πρωτοπορία και ακολούθησα από την τρίτη θέση, γύρω στα 2 μήκη πιο πίσω. Είχα την φοράδα μου “γεμάτη” και όταν τής ζήτησα στα 2 φέρλογκς να επιταχύνει, ανταποκρίθηκε άμεσα και στις αρχές της ευθείας υποσκέλισε τα δύο πρωτοπόρα άλογα και κέρδισε καθαρά.
Επάξια
Ο «ΤΖΟΚΕΫ» είχε γράψει για την επιτυχία της Χαβάη Χάρμονυ:
«Το Κύπελλο Χειμώνος κέρδισε επάξια η κλασική Χαβάη Χάρμονυ με 61 κιλά και χρόνο ρεκόρ για την φετινή χρονιά (0.59.14). Ο Δημήτρης Σιακαλλής με ορθή τακτική ημιαναμονής την οδήγησε με εύκολο τρόπο στη νίκη. Άφησε τον κυπριακής εκτροφής Μουτίρ Τάχα (Γ. Α. Μιχαή) να κοντραριστεί στην πρωτοπορία με τον Αμαθούς Ράϊτερ (Θ. Ζαχαριάς), στην ευθεία πέρασε επικεφαλής και κέρδισε άνετα τους Μουτίρ Τάχα και Ίμια που κατέλαβαν την 2η και 3η θέση αντίστοιχα».
6 κύπελλα
Η καθαρόαιμη φοράδα Χαβάη Χάρμονυ έτρεξε 21 φορές και πήρε 9 νίκες, 4 δευτερεία, 2 τριτεία και 2 τεταρτεια. Στο ρόστερ των επιτυχιών της περιλαμβάνονται πέντε κύπελα. Ως διετής το 1996 ήταν η θριαμβεύτρια της Gr3 Αρτέμιδος και του Κριτηρίου Καθαροαίμων Διετών (Gr2) , με αναβάτη τον Άγγελο Έλληνα.
Στη συνέχεια ανατέθηκε στον τσιάμπιον τζόκεϋ Δημήτρη Σιακαλλή με τον οποίο ως 3ετής κατέκτησε τις Gr1 της ηλικίας της, τα κύπελλα 1.000 Γκινέων και Όουκς.
Το 1998 ως 4ετής κέρδισε τις Ημικλασικές Χειμώνος και Ανοίξεως.
Πέτυχε πέντε νίκες στην προπόνηση του ‘Άντρου Παπαϊωάννου, τρεις στην φροντίδα του Πέτρου Πετρούτσιου και μια στον Ροδή Κυριάκου.
Η γενεαλογία
Η Χαβάη Χάρμονυ ήταν το πρώτο από τα τρία προϊόντα της τοκάδας Χαβάϊαν Ντίναστυ (1989), από Άουαρ Ντίναστυ, η οποία έδωσε κατά χρονολογική σειρά:
1994 – Χαβάη Χάρμονυ (θηλ.) από Κλέβερ Ντάνζιγκ: 9 νίκες (6 κύπελλα).
1995 – Χαβάη Τσιάμπιον (αρσ.) από Κλέβερ Ντάνζιγκ: 9 νίκες.
1996 – Χαβάη Σήζαρ (αρσ.) από Κλέβερ Ντάνζιγκ: 5 νίκες.
• Η Χαβάη Χάρμονυ έδωσε επτά απογόνους, με καλύτερο τον Χαβάη Μπιγκ Μπος (2007), από Έλα Αριστοκράτη, νικητή 3 ιπποδρομιών.