«Μόνο σε κλασικά άλογα που έχουν κερδίσει κορυφαίες ιπποδρομίες στην Ελλάδα έχω συναντήσει αυτή την εντυπωσιακή εναλλαγή του διασκελισμού την οποία διαθέτει ο Εσσαπέ. Μετά την πρόσφατη νίκη του απέναντι σε κλασικούς αντιπάλους, δείχνει τώρα έτοιμος για να αντιμετωπίσει τα κορυφαία άλογα του ιπποδρόμου, παραλαμβάνοντας παράλληλα τη σκυτάλη από την αυτάδελφη του, κλασική Ένια, η οποία απεβίωσε πριν από μερικές εβδομάδες».
Τα πιο πάνω δήλωσε στον «ΤΖΟΚΕΫ» ο Παναγιώτης Δημητσάνης, μόνιμος αναβάτης του Εσσαπέ, ο οποίος στη Συνάντηση της Κυριακής τον οδήγησε στην νίκη στην επιχορηγημένη της Triple AAA, όπου πέτυχε χρόνο 1.35.04 που αποτελεί φετινό ρεκόρ στα 1.500 μέτρα.

Ήταν ανώριμος
Ο Εσσαπέ, ιδιοκτησίας του κ. Αλέξη Χαραλαμπίδη, έκανε ντεπούτο τον Φεβρουάριο του 2025 ως τετραετής. Την εξήγηση γιατί άργησε να διαγωνιστεί μάς έδωσε ο προπονητής του αλόγου Πανίκος Ονουφρίου:
«Ο Εσσαπέ μεταφέρθηκε ως τριετής στον ιππόδρομο, όμως έδειχνε αρκετά ανώριμος και σε δύο περιπτώσεις επέστρεψε στο ιπποφορβείο του.
»Στα τέλη της περσινής σεζόν αρχίσαμε δουλειά για τρίτη φορά, ενώ τον ανέλαβε ο Παναγιώτης Δημητσάνης. Αυτή τη φορά έδειχνε από την αρχή κάποιες θετικές ενδείξεις και σταδιακά ανταποκρινόταν καλύτερα στους ρυθμούς εκγύμνασης. Στην πορεία εξελίχθηκε σε δυνατό γκαλοπέρ, ιδιαίτερα όταν προπονείται με παρέα».
Και ο Π. Ονουφρίου σημειώνει στο σημείο αυτό:
«Στην προπόνηση μου είχα και την μητέρα του Έρρα, αλλά και τις αδελφές του Έλτσε και Ένια και έχω παρατηρήσει ότι αυτή η γραμμή γενικά παράγει μεγαλόσωμα άλογα με επιβλητικό παράστημα, πράγμα που ισχύει και για τον Εσσαπέ».
Αδυναμία στα πισινά
Ο μόνιμος αναβάτης του Παναγιώτης Δημητσάνης μάς έδωσε και μια δεύτερη εξήγηση για την κάπως “αργοπορημένη” κάθοδο του Εσσαπέ στον αγωνιστικό στίβο:
«Έδειχνε εξ αρχής μια αδυναμία στα πισινά πόδια, κυρίως όταν πιεζόταν στις δοκιμές και αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν μπορούσε να προχωρήσει στην προετοιμασία του.
»Έτσι, διακόψαμε την εκγύμναση του και δώσαμε χρόνο στο άλογο να δυναμώσει και να ωριμάσει σωματικά.
»Στις αρχές της φετινής χρονιάς ως τετραετής πλέον, έδειχνε ότι μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα σε πιο δυνατές προπονήσεις και σε κάθε γκάλοπ παρουσιαζόταν βελτιωμένος. Παράλληλα, έδειχνε άλογο με στέγιερ ιδιότητες και γι’ αυτό επιλέξαμε για την πρώτη του συμμετοχή μια κούρσα στα 1.500 μέτρα».
Φοβερή επιτάχυνση
Ο Εσσαπέ έκανε την πρώτη συμμετοχή του στις 19 Φεβρουαρίου, όπου έφτασε πολύ εύκολα στη νίκη. Στη συνέχεια δεν είχε κανένα πρόβλημα να κερδίσει εύκολα και τον όμιλο των νικητών από τα 6 φέρλογκς. Σε εκείνη τη συμμετοχή του είχε κλειστή διαδρομή μέχρι τις αρχές της τελικής ευθείας και στη συνέχεια, όταν βρήκε διάδρομο, έδειξε φοβερή επιτάχυνση και κατέβαλε τους αντιπάλους του με διαφορά 9 ½ μηκών.
Ακολούθως κλήθηκε να διαγωνιστεί στην Ημικλασική Ανοίξεως από τα 1.200 μέτρα, όπου γνώρισε την πρώτη και μοναδική ήττα του μέχρι σήμερα, τερματίζοντας στην 5η θέση.
Αυτό όμως δεν απογοήτευσε τον Παναγιώτη Δημητσάνη, ο οποίος μάς είπε:

«Θεωρώ ότι εκείνη τη μέρα είχε κάποια δεδομένα εναντίον του, όπως ήταν η απόσταση των 6 φέρλογκς, η οποία είναι μικρή για τις ιδιότητες του, αλλά και το γεγονός ότι κλήθηκε αμέσως να αντιμετωπίσει ένα όμιλο με πολύ πιο έμπειρα και ισχυρά άλογα με παραστάσεις από πολύ πιο δυνατές κούρσες και κάποια από αυτά είχαν κερδίσει κλασικές ιπποδρομίες.
»Ως εκ τούτου, η τελική θέση του δεν με απογοήτευσε, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στην τρίτη μόλις συμμετοχή του σημείωσε χρόνο 1.15.92».
Έτοιμος για νέα άλματα
Στην επόμενη συμμετοχή του στα 7.5 φέρλογκς έδωσε διαπιστευτήρια της μεγάλης του κλάσης φτάνοντας στη νίκη με την συντριπτική διαφορά των 22 μηκών, για να ακολουθήσει η άνετη επικράτηση του στην επιχορηγημένη της Triple AAA.
Για τη συνέχεια ο Παναγιώτης Δημητσάνης ανέφερε:
«Στην πρόσφατη νίκη του ήταν η πρώτη φορά που κέρδισε πανίσχυρους και κλασικούς αντιπάλους, σημειώνοντας μάλιστα και ρεκόρ για φέτος. Η γρήγορη εναλλαγή του διασκελισμού και ο τρόπος που ανταποκρίνεται και επιταχύνει μόλις τού ζητήσω είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Προσωπικά στην πολύχρονη σταδιοδρομία μου, κάτι ανάλογο έχω συναντήσει μόνο σε κορυφαία και κλασικά άλογα, όπως για παράδειγμα τον πανίσχυρο στέγιερ Ρεβάμπ, ο οποίος είχε κατακτήσει το Ελληνικό Ντέρμπι του 2019. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα παρουσιάσει περαιτέρω εξέλιξη και τώρα δείχνει έτοιμος να συναγωνιστεί τα κορυφαία άλογα του κυπριακού ιπποδρόμου, ιδιαίτερα από μεγάλες αποστάσεις».
Εχει δύο κλασικές αδελφές
Η Έρρα (2011), μητέρα του Εσσαπέ στην αγωνιστική της πορεία πήρε 3 νίκες σε 13 συμμετοχές.
Το πρώτο της προϊόν ήταν ο Έριος (2017) από τον Ιάλυσο, ο οποίος, όπως μάς είπε ο κ. Σταύρος Σοφοκλέους υπεύθυνος του ιπποφορβείου του κ. Αλέξη Χαραλαμπίδη, είχε στραβά πόδια και δεν διαγωνίστηκε.
Την επόμενη σεζόν παρήγαγε την Έλτσε, επίσης από τον Ιάλυσο, η οποία κατέκτησε το Κύπελλο Αμαζόνων (Gr1) το 2021 και πήρε 7 συνολικά νίκες.
Ακολούθησε το 2019 η Εβόρα, από Στρέιτ Σιούτερ η οποία, όπως μάς ενημέρωσε ο κ. Σταύρος Σοφοκλέους, δεν έτρεξε διότι αντιμετώπιζε προβλήματα στο γόνατο και οδηγήθηκε στην ιπποπαραγωγή.
Την επόμενη χρονιά η Έρρα έδωσε την Ένια από Στρέιτ Σιούτερ, θριαμβεύτρια των κλασικών Αφροδίτης 2023 (Gr1) και Λεωνίδα Σταυράκη 2024 (Gr1). Ως γνωστό, η Ένια απεβίωσε πρόσφατα και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Δευτέρας 12 Μαΐου.
To 2021 παρήγαγε τον Εσσαπέ, από Στρέιτ Σιούτερ, ο οποίος μέχρι τώρα πήρε 4 νίκες σε 5 συμμετοχές.
Όπως μάς είπε ο κ. Σταύρος Σοφοκλέους, η Έρρα φέτος απέβαλε το πουλαράκι που κυοφορούσε από τον Στρέιτ Σιούτερ, από τον οποίο είναι τώρα έγκυος.
