«Μετά την πρώτη κιόλας συμμετοχή της ως διετής, η οποία ήταν νικηφόρα, η Έμελιν παρουσίασε πρόβλημα στο μπουλέ. Την επόμενη χρονιά δεν μπόρεσε να κατακτήσει κάποια από τις κλασικές της ηλικίας της, όμως φέτος δείχνει να ωριμάζει και σε μια πορεία χωρίς προβλήματα, με την κατάκτηση τριών επιχορηγημένων ιπποδρομιών μάς δίνει ό,τι δεν κατάφερε ως τριετής».
Τα πιο πάνω δήλωσε στον «ΤΖΟΚΕΫ» η κα Αντριάνα Ιωάννου, προπονήτρια της Έμελιν, η οποία στην Συνάντηση της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου με την επιτυχία της στην επιχορηγημένη «Έπαθλο Βοκολίδας» πήρε την 6η νίκη της και ανήλθε στην Α’ κλάση.
Η Κριστίν
Η Έμελιν είναι ιδιοκτησίας και ιπποπαραγωγής του κ. Μάριου Ιακωβίδη, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια προχώρησε σε μια ποιοτική επένδυση.
Όπως μάς είπε, αγόρασε από τον κ. Πέτρο Σάντη την Κριστίν, η οποία διαγωνίστηκε μόνο τρεις φορές και πήρε ένα τριτείο. Προέρχεται όμως από πολύ καλή γενεαλογία, αφού είναι προϊόν του Σούπερ Ελίτ και της κλασικής τοκάδας Κουήν Τερέζα, δηλαδή είναι αυτάδελφή του Τσιάηνα Πάουερ (7 νίκες) και ετεροθαλής αδελφή μεταξύ άλλων των Ντάηαμοντ Αντζελίνα 10 νίκες (3 κύπελλα), Ντάηαμοντ Γιώρκος 11 νίκες (2 κύπελλα) και Κετσπάγια 7 νίκες (1 κύπελλο).
Η πορεία της Κριστίν ως τοκάδα δεν εξελίχθηκε καθόλου ομαλά. Το αντίθετο μάλιστα, αφού την χτύπησαν απανωτές ατυχίες. Ο κ. Μάριος Ιακωβίδης μάς είχε σχετικά:
«Δυστυχώς τα τρία πρώτα προϊόντα της που ήταν αρσενικά, όλα από τον επιβήτορα Ιτς Έη Μπερτ, απεβίωσαν νωρίς και δεν διαγωνίστηκαν.
»Το πρώτο απεβίωσε μόλις τέσσερις μέρες μετά τη γέννηση του, ενώ ούτε το δεύτερο κατάφερε να επιβιώσει και πέθανε σε ηλικία 10 ημερών.
»Όσο για το τρίτο, μεταφέρθηκε στον ιππόδρομο ως διετής όπου πραγματοποίησε τα πρώτα του γκάλοπ και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, έπαθε κολικό και απεβίωσε.
»Έτσι η Έμελιν (από Στόρμυ Χιούμορ), το τέταρτο προϊόν της Κριστίν, ήταν το πρώτο που κατάφερε να διαγωνιστεί».
Σταθερές συνεργασίες
Ο κ. Μάριος Ιακωβίδης αναφέρθηκε στην πολιτική του στην πολύχρονη πορεία του ως ιδιοκτήτης:
«Πολιτική μου είναι να έχω σταθερές συνεργασίες και δεν συνηθίζω τις αλλαγές. Παλαιότερα είχα συνεργασία με τον προπονητή Σπύρο Ελευθερίου και με την αποχώρηση του άρχισα συνεργασία με τον Γιώργο Ιωάννου και στη συνέχεια με την κόρη του Αντριάνα Ιωάννου, στην οποία παρέδωσε τη σκυτάλη.
»Επίσης έχω ως πολιτική να μεταφέρω τα άλογα μου πολύ νωρίς στον ιππόδρομο για να τρέχουν ως διετή. Αυτό έκανα και με την Έμελιν, την οποία μετέφερα στον ιππόδρομο σε ηλικία 18 μηνών».
Νικηφόρο ντεπούτο
Η Έμελιν πραγματοποίησε ντεπούτο ως διετής στις 28 Δεκεμβρίου 2022 από τα 1.200 μέτρα και έφτασε καθαρά στη νίκη δείχνοντας πολύ καλά στοιχεία.
Σε αυτό το σημείο τον λόγο πήρε η προπονήτρια της, Αντριάνα Ιωάννου, η οποία μάς είπε για τα εμπόδια που συνάντησε στη συνέχεια η φοράδα της:
«Μετά τη νικηφόρα πρώτη συμμετοχή της, σε μια προπόνηση παρουσίασε πρόβλημα στο μπουλέ.
»Ο κτηνίατρος Δρ Σταύρος Γιαννικούρης που την παρακολουθούσε συνέστησε ξεκούραση. Η φοράδα παρέμεινε στον στάβλο για ένα περίπου μήνα και στη συνέχεια για άλλο ένα μήνα έκανε μόνο τροτ.
»Ακολούθως η φοράδα έδειχνε να ανταποκρίνεται σε πιο δυνατές προπονήσεις, όμως δείξαμε υπομονή και παρακάμψαμε το Κύπελλο 25ης Μαρτίου, προγραμματίζοντας την δεύτερη συμμετοχή της έξι μήνες μετά το ντεπούτο της, στις 30 Ιουνίου 2023».
Οι δύο κλασικές
Στην επανεμφάνιση της τερμάτισε στην 2η θέση και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου μετρούσε συνολικά 2 νίκες, 2 δευτερεία και 2 τριτεία σε έξι συμμετοχές.
Για τη συνέχεια η κα Αντριάνα Ιωάννου ανέφερε:
«Η Έμελιν παρουσίασε και πάλι κάποιο πρόβλημα στο πόδι, όμως με την καθοδήγηση του Δρ Σταύρου Γιαννικούρη, μπόρεσε να διαγωνιστεί στις Gr1 της ηλικίας της, Αμαζόνων και Αφροδίτης.
»Ομολογουμένως πήραμε κάποιο ρίσκο σε αυτές τις συμμετοχές και είχαμε το άγχος κατά πόσον θα πήγαιναν όλα καλά. Τελικά η φοράδα μου έτρεξε ικανοποιητικά και τερμάτισε 4η στο Αμαζόνων στα 1.600 μέτρα και 3η στο Αφροδίτης στην απόσταση των 2.250 μέτρων».
Τρεις συνεχείς νίκες
Μετά τις κλασικές των τριετών το πρόγραμμα για την Έμελιν περιλάμβανε ξεκούραση. Πραγματοποίησε νικηφόρα επανεμφάνιση ως τετραετής στις 18 Φεβρουαρίου 2024 και μετά από αρκετά πλασέ ήρθαν οι τρεις συνεχείς νίκες σε επιχορηγημένες ιπποδρομίες. Κέρδισε κατά σειρά την επιχορηγημένη στη μνήμη Χαράλαμπου Σεραφείδη και τα Έπαθλα Χάρτζιας και Βοκολίδας.
Για την άνοδο της φοράδας της και για τον προγραμματισμό της η κα Αντριάνα Ιωάννου ανέφερε:
«Ευτυχώς η φετινή σεζόν κύλησε ομαλά μέχρι τώρα, χωρίς απροόπτα. Η φοράδα μου δείχνει να έχει ωριμάσει και τώρα μάς ανταποδίδει σε ένα βαθμό ό,τι είχε χάσει ως τριετής.
»Επίσης δείχνει να αποδίδει εξίσου καλά σε διαφορετικές αποστάσεις, τόσο με επικεφαλής διαδρομή όσο και με ημιαναμονή.
»Πιθανό να διαγωνιστεί στην Ημικλασική Φθινοπώρου την Κυριακή 13 Οκτωβρίου από τα 2.100 μέτρα.
Άλλα τρία προϊόντα
Τις ευχαριστίες του τόσο προς το προσωπικό του στάβλου όσο και προς τον κτηνίατρο Δρ Σταύρο Γιαννικούρη εξέφρασε μέσα από τις Στήλες του «ΤΖΟΚΕΫ» ο κ. Μάριος Ιακωβίδης.
Μάς ενημέρωσε επίσης για τα άλλα προϊόντα που παρήγαγε στη συνέχεια η τοκάδα Κριστίν. Ανέφερε σχετικά:
»Μετά την Έμελιν, η Κριστίν μού έδωσε τον τριετή σήμερα Κρίστιαν από τον Μίστερ Χιούι που προγραμματίζεται να κάνει ντεπούτο την 1η Οκτωβρίου. Το 2023 μού έδωσε αρσενικό από τον Τζιν Τραπ, που είναι σήμερα μονοετής, ενώ φέτος μού εδωσε αρσενικό από τον Στρέϊτ Σιούτερ, από τον οποίο τώρα είναι έγκυος.
»Τα άλογα μου βρίσκονται στο ιπποφορβείο του κ. Κώστα Γεωργίου».
Στον Clive Cox
Από πολύ μικρή ηλικία είχε επαφή με το άθλημα των ιπποδρομιών η προπονήτρια Αντριάνα Ιωάννου, η οποία πήρε άδεια πριν από δύο χρόνια.
Για την απόφαση της να ακολουθήσει το επάγγελμα της προπονήτριας μάς είπε:
«Ο αείμνηστος παππούς μου Ιωάννης Ιωάννου με έπαιρνε περίπατο στους στάβλους από πολύ μικρή ηλικία.
»Όσο για τον πατέρα μου, Γιώργο Ιωάννου ήταν αναβάτης μέχρι το 1997 όταν ήμουν 3 ετών και στη συνέχεια μεταπήδησε στον χώρο των προπονητών.
»Κάπως έτσι εξοικειώθηκα ακόμη περισσότερο με τα άλογα και κάθε Σάββατο πρωϊ, αγαπημένη του ενασχόληση ήταν να βοηθώ τον πατέρα μου στις εργασίες του στάβλου».
Όπως μάς είπε η κα Αντριάνα Ιωάννου, πριν από μια πενταετία περίπου αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα της προπονήτριας αλόγων. Όμως δεν έμεινε μέχρι εκεί, αλλά το 2020 μετέβη στην Αγγλία για εκπαίδευση. Για αυτή την εμπειρία ανέφερε στον «ΤΖΟΚΕΫ»:
«Μέσω κάποιων διασυνδέσεων που είχα, εργάστηκα για δύο περίπου χρόνια ως ιπποκόμος στον επιτυχημένο προπονητή Clive Cox, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε γύρω στα 100 άλογα στην προπόνηση του.
»Κατά την εκεί παρουσία μου αποκόμισα πολύτιμες εμπειρίες όσον αφορά κυρίως την διατροφή και εκγύμναση των αλόγων.
»Αξέχαστες θα μού μείνουν οι δύο νίκες που πήρε ο Clive Cox σε ιπποδρομίες κατηγορίας Gr στον ιππόδρομο του Ascot στο διάστημα που εργαζόμουν στον στάβλο του.
»Έτσι έλαβα τα απαραίτητα εφόδια για να παραλάβω την σκυτάλη από τον πατέρα μου τον Αύγουστο του 2022 όταν αποχώρησε από το επάγγελμα του προπονητή.
»Φυσικά η καθημερινή παρουσία του στον στάβλο και οι πολύτιμες συμβουλές του είναι πάντα πολύ σημαντικές για την πορεία του στάβλου».