«Η προετοιμασία του Ψηλού για το Κύπελλο Ντέρμπι είχε αρχίσει πριν από την προηγούμενη συμμετοχή του, η οποία ήταν η πρώτη του αλόγου στην προπόνηση μου. Το γεγονός ότι τερμάτισε με ρινορραγία μάς απογοήτευσε, όμως δεν εγκαταλείψαμε τον στόχο για την μεγάλη κλασική και το τελικό αποτέλεσμα μάς δικαίωσε απόλυτα».
Τα πιο πάνω μάς είπε ο «αρχιτέκτονας» της νίκης-βόμβας του Ψηλού στην κορυφαία κούρσα της χρονιάς, όπου πέτυχε κάτι ανεπανάληπτο στον κυπριακό ιππόδρομο, να κερδίσει δηλαδή το Ντέρμπι κάποιο άλογο ενώ ήταν ακόμη μέδεν.
Στον «ΤΖΟΚΕΫ» εκτός από τον Στέλιο Νεοφύτου μίλησαν ο εκ των ιδιοκτητών του αλόγου Ανδρέας Αριστοδήμου και ο αναβάτης Γιώργος Σταυρινίδης, ο οποίος ήταν αυτός που εισηγήθηκε την συμμετοχή του Ψηλού στην μεγάλη κλασική.
Ήθελε να τρέξει κι άλλο…

Ο Ψηλός πραγματοποίησε τις οκτώ πρώτες συμμετοχές του στην προπόνηση του Πανίκου Νικολάου και πήρε 2 δευτερεία και 2 τριτεία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον στάβλο του Στέλιου Νεοφύτου. Άνκαι ήταν ακόμη μέδεν, ο στόχος του Ντέρμπι τέθηκε από νωρίς. Ο Στέλιος Νεοφύτου μάς είπε σχετικά:
«Ο Ψηλός μεταφέρθηκε στον στάβλο μου γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου. Είχα ενημερωθεί ότι αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα ρινορραγίας, κάτι που όπως πληροφορήθηκα, είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν τόσο σε προπονήσεις, όσο και μετά την επιστροφή στον στάβλο ύστερα από συμμετοχή σε ιπποδρομία.
»Τον ανέλαβε άμεσα ο Γιώργος Σταυρινίδης, ο οποίος μετά από ένα κάντερ από τον γύρο του στίβου, μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης μάς επισήμανε ότι το άλογο ήθελε να τρέξει ακόμη περισσότερο, τονίζοντας τις στέγιερ ιδιότητες του, τις οποίες είχα εντοπίσει κι εγώ προσωπικά. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να προετοιμαστεί για την μεγάλη κλασική και άρχισε προετοιμασία με δυνατές δοκιμές στις οποίες ικανοποιούσε απόλυτα με την όλη εικόνα του.
»Επιλέξαμε να τον εγγράψουμε σε μια ιπποδρομία μέδεν από τα 6 φέρλογκς όπου υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία για τη νίκη, με στόχο, μετά την κούρσα, να συνεχίσει την εκγύμναση του ενόψει της μεγάλης αναμέτρησης».
Η απογοήτευση
Στην συμμετοχή του Ψηλού στις 23 Οκτωβρίου τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά, ή μάλλον ήρθαν πολύ απογοητευτικά. Ο Ψηλός υποστηρίχθηκε ως μεγάλο φαβορί και τερμάτισε πολύ πίσω στην 5η θέση. Και δεν έφτανε αυτό, τερμάτισε με ρινορραγία. Για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στη συνέχεια ο Στέλιος Νεοφύτου μάς είπε:
«Πράγματι εκείνη η συμμετοχή μάς έφερε απογοήτευση, όμως λήφθηκε η απόφαση να μην εγκαταλείψουμε τον αρχικό στόχο του Ντέρμπι, παρόλο που γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν μεταξύ των ενδεδειγμένων αλόγων.
»Γνώριζα πλέον καλύτερα το άλογο και ακολουθήσαμε εξειδικευμένη θεραπεία για αντιμετώπιση του προβλήματος ρινορραγίας. Λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι είχε από προηγουμένως υποδομή προπόνησης από μεγάλη απόσταση, γυμνάστηκε κυρίως με μακρινά κάντερ και αποφύγαμε τα δυνατά γκάλοπ.
»Όσο για την διαδρομή, επιλέξαμε κούρσα αναμονής χωρίς να πιεστεί στα αρχικά στάδια και ό,τι βγει στη συνέχεια. Είχε μια μικρή ατυχία με την εκκίνηση, όπου σκόνταψε ελαφρά και έμεινε πολύ πίσω, όμως ο κάπως γρήγορος ρυθμός τον ευνόησε και με δυνατό φίνις στα τελικά στάδια εξήλθε νικητής.
»Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος γιατί μού έλειπε ένα Ντέρμπι, το οποίο αποτελεί στόχο για κάθε προπονητή και ήρθε ως επιστέγασμα μιας ομολογουμένως εξαιρετικής χρονιάς για τον στάβλο».
Η δικαίωση

Αυτό ήταν το πρώτο Κύπελλο Ντέρμπι και για τον αναβάτη Γιώργο Σταυρινίδη, ο οποίος μάς είπε πώς έζησε τα γεγονότα, κάνοντας αναφορά και στην διαδρομή. Ανέφερε σχετικά:
«Πράγματι η μέτρια προηγούμενη συμμετοχή του Ψηλού “μάς έκοψε τα πόδια” και περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις φιλοδοξίες ενόψει του Ντέρμπι, αφού πλέον βασική προϋπόθεση για να έχει πιθανότητες ήταν να αποφύγει τη ρινορραγία. Επιπρόσθετα, σε μια ελαφριά δοκιμή στη συνέχεια και πάλι παρουσίασε ρινορραγία, κάτι που περιόρισε ακόμη περισσότερο τις ελπίδες μας.
»Όσο για την διαδρομή, θεωρώ ότι φανήκαμε λίγο τυχεροί, αφού ο ρυθμός της κούρσας άνοιξε από νωρίς. Άρχισα να ζητώ από το άλογο μου μετά το τέλος του πρώτου γύρου καθώς ήταν στην τελευταία θέση και άρχισε να καλύπτει κάπως μετά το ύψος των 1.000 μέτρων.
»Ομολογώ ότι στην τελική στροφή, ακόμα δεν πίστευα ότι θα κέρδιζε, όμως στα τελευταία μέτρα είχε τα πιο δυνατά πνευμόνια και μάς έδωσε μια ανέλπιστη νίκη».
Σχολιάζοντας ότι ήταν το πρώτο του Ντέρμπι είπε:
«Κάθε αναβάτης ελπίζει να ιππεύει άλογα με καλές πιθανότητες σε τέτοιες ιπποδρομίες. Προσωπικά από ότι θυμάμαι δεν είχα στο παρελθόν συμμετοχή αλόγου που να βρίσκεται ανάμεσα στα ενδεδειγμένα στο Ντέρμπι, κάτι που θεωρητικά συνέβη και φέτος.
»Ωστόσο, τα γεγονότα κατέδειξαν γι’ άλλη μια φορά πόσο απρόβλεπτο άθλημα είναι οι ιπποδρομίες και η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε να κατακτήσω το πρώτο μου Ντέρμπι με ένα μεγάλο αουτσάιντερ.
»Επιπρόσθετα, η επιτυχία αυτή αποτέλεσε για μένα μια δικαίωση για τον λόγο ότι πίστεψα από την αρχή στις πιθανότητες ενός αλόγου, όταν κανένας άλλος δεν υπολόγιζε ότι μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε μια τέτοια ιπποδρομία.
»Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή Στέλιο Νεοφύτου και την ιδιοκτησία του αλόγου για την ευκαιρία που μού έδωσαν, η οποία έφερε τελικά μια τόσο σπουδαία επιτυχία».
Ο Ανδρέας Αριστοδήμου

Στον «ΤΖΟΚΕΫ» μίλησε και ο Ανδρέας Αριστοδήμου (Ψηλός), 66 ετών, πατέρας του ιδιοκτήτη του Ψηλού Κυριάκου Αριστοδήμου και σύζυγος της ιπποπαραγωγού του αλόγου Μαρίας Αριστοδήμου.
Όπως μάς είπε, η ενασχόληση του με το άθλημα των ιπποδρομιών πάει πίσω γύρω στις τέσσερις δεκαετίες. Για το ξεκίνημα και για την πορεία του στον χώρο ανέφερε;
«Η επαφή μου με τις ιπποδρομίες άρχισε πριν από την τουρκική εισβολή όταν ο αείμνηστος πατέρας μου Μιχάλης Χατζηγρηγο-ρίου, ήταν υπεύθυνος για να μπαίνει στον στίβο με το τρακτέρ του μετά το τέλος της κάθε κούρσας και να πραγματοποιεί τις απαιτούμενες εργασίες έτσι ώστε να τον ετοιμάζει για την επόμενη ιπποδρομία.

και τελευταία νίκη της Εύα Μέντες στις 5 Σεπτεμβρίου 2018.
»Στα χρόνια που ακολούθησαν μπήκα στον χώρο των ιδιοκτητών, με τα άλογα μου να διαγωνίζονται στα χρώματα της συζύγου μου Μαρίας. Μεταξύ των αλόγων μας ήταν οι Σουήτ Μαρί, Μαρίς Πάουερ, Εύα Μέντες, Χαριστική Βολή, Σερ Μάικ και Αλμυρός.
»Επίσης, εδώ και περίπου 15 χρόνια έχουμε δημιουργήσει ιπποφορβείο με 10 στάβλους στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου βρίσκονται οι τοκάδες και τα πουλάρια μας, το οποίο επισκέπτομαι καθημερινά και επιβλέπω τις εργασίες.
»Ανάμεσα στις τοκάδες μας είναι και η Εύα Μέντες, μητέρα του Ψηλού, η οποία μάς έδωσε μέχρι τώρα τέσσερα προϊόντα. Το πρώτο άλογο, παραγωγής 2020 από Στόρμυ Χιούμορ, στάθηκε πολύ άτυχο, αφού μετά τον ευνουχισμό του όταν ήταν διετής, παρουσίασε μόλυνση και απεβίωσε.
»Ακολούθησε ο Ψηλός από Ιτς Έη Μπερτ, ενώ στη συνέχεια μάς έδωσε τον διετή σήμερα Γιασεμίνιο από Στρέιτ Σιούτερ, ο οποίος βρίσκεται στον στάβλο του Πανίκου Νικολάου και ετοιμάζεται για την πρώτη συμμετοχή του. Τέλος έχουμε μονοετές αρσενικό από τον επιβήτορα Στόρμυ Χιούμορ.
»Όσο για τα αγωνιστικά μας άλογα, εκτός από τον Ψηλό έχουμε και τον κυπριακό τριετή Καψιδερό, ο οποίος προγραμματίζουμε να τρέξει στο Κύπελλο Ιπποδρομιακής Αρχής».
Σε σχόλιο του για την τεράστια νίκη του αλόγου του είπε με συντομία:
«Πραγματικά ως μικροϊδιοκτήτες δεν περιμέναμε ότι θα είχαμε μια τόσο μεγάλη επιτυχία όπως είναι η κατάκτηση ενός Ντέρμπι, κάτι που μάς ενθουσίασε, τόσο εμένα όσο και τον Κυριάκο, αφού η νίκη ήταν αρκετά ανέλπιστη. Τα εύσημα ανήκουν τόσο στον Στέλιο Νεοφύτου για την αξιόλογη δουλειά που έκανε στο άλογο μου, όσο και στον Γιώργο Σταυρινίδη, ο οποίος είχε εισηγηθεί την συμμετοχή του στην κλασική, όπου πραγματοποίησε αλάνθαστη ίππευση».