«Στα μέσα του 2006 εντόπισα ένα διετές, ιδιοκτησίας του φίλτατου Χάρη Σταυράκη, που με εξέπληξε με την αγωνιστικότητα του. Είχε άριστο σωματότυπο, διέθετε αξιόλογη αρχική ταχύτητα και το πιο σημαντικό, στην ευθεία τα έδινε όλα για τη νίκη».
Μιλά στον «ΤΖΟΚΕΫ» ο ιδιοκτήτης κ. Ανδρέας Γαλαξής και αναφέρεται στον ίππο Αμαζόνιο, ο οποίος είχε αρχίσει την καριέρα του το 2006 ως 3ετής με 2 σερί νίκες.
Ωστόσο ένα μήνα αργότερα κατά την προετοιμασία για την τρίτη συμμετοχή τον Νοέμβριο του 2006, έδειξε να τον απασχολεί «πρόβλημα τσιηπ».
Σε εκείνο το χρονικό σημείο ο κ. Α. Γαλαξής έκανε μια τολμηρή κίνηση. Προχώρησε στην αγορά του Αμαζόνιου σε αρκετά ψηλή τιμή.
Σε λίγες μέρες το άλογο μπήκε στο χειρουργείο για αφαίρεση «τσιηπ» από το αριστερό μπροστινό πόδι.
Για τη συνέχεια ο κ. Αδρέας Γαλαξής μάς είπε:

«Όσο μαχητής ήταν στην αγωνιστική του καριέρα άλλο τόσο γενναίος ήταν στην ανάρρωση του. Μέρα με τη μέρα έδειχνε να ανακάμπτει και ύστερα από συνεννόηση τόσο με τον προπονητή του Πέτρο Πετρούτσιο όσο και με τον κτηνίατρο, τρεις μήνες μετά την επέμβαση έκανε το πρώτο του κοντινό γκάλοπ. Με αναβάτη τον Νίκο Νικολάου έκανε ένα «σιαρπ» 600 μέτρων και επέστρεψε στον στάβλο ορεξάτος. Σε τέσσερις μέρες επανέλαβε το 600άρι και τελείωσε με 25 φίνις.
»Η βελτίωση του ήταν εντυπωσιακή. Στα επόμενα δύο γκάλοπ από τα 1.000 μέτρα τελείωσε με 24.5 εύκολα κι έτσι έβαλε στόχο να τρέξει απευθείας στο Κύπελλο 25ης Μαρτίου».
Μέχρι την ημέρα του κυπέλλου ο Αμαζόνιος έκανε άλλα τρία γκάλοπ όπου ήταν ιπτάμενος και το φίλιππο κοινό, παρά την 5μηνη αποχή, τον υποστήριξε ως μεγάλο φαβορί με απόδοση €1.60.
Η διαδρομή
Με την εκκίνηση ο Αμαζόνιος με τον Νίκο Νικολάου έφυγε φλάϊγκ σταρτ και οδήγησε στον ρυθμό του. Ακολούθησαν οι Στυμφαλία, Κουήν Τσιαντούρα, Μαγκνίφισεντ, Βικτώρια Σάντη, Κόλυμπος, Στυλιανός και Κουαντάστικο. Στα 2.5 φέρλογκς ο Αμαζόνιος συνέχισε να προηγείται, με τους Στυμφαλία και Μαγκνίφισεντ να πιέζουν για να πλησιάσουν. Με αποθέματα στην τελική ευθεία ο Αμαζόνιος επιβλήθηκε εύκολα με 4 μήκη, αφήνοντας 2ο τον Μαγκνίφισεντ και 3η τη Βικτώρια Σάντη.
Μετά από 42 μέρες, στις 6 Μαΐου ο Αμαζόνιος επέκτεινε στις 4 νίκες το αήττητο σερί του. Ήταν η επιχορηγημένη «Les Ambassadeurs Cup», από τα 1.500 μέτρα, που αποτελούσε ουσιαστικά πρόβα – τζενεράλε ενόψει του Κυπέλλου Αμαθούντος που ήταν σε 20 μέρες, στις 26 Μαΐου 2007. Ο Αμαζόνιος κέρδισε την επιχορηγημένη καθαρά με 2 μήκη.
Για τη συνέχεια ο Ανδρέας Γαλαξής είπε:
«Το Κύπελλο Αμαθούντος έμελλε να είναι η αποχαιρετιστήρια κούρσα του αλόγου μου.
»Πίστευα πολύ στις πιθανότητες του και διευθέτησα την κάθοδο του Παναγιώτη Δημητσάνη για να τον ιππεύσει, σε μια από τις πρώτες του καβάλες στον ιππόδρομο μας. Ο Αμαζόνιος ήταν για πέμπτη συνεχή φορά το πρώτο φαβορί του 5μελή ομίλου.
»Δυστυχώς ο Αμαζόνιος, που ανέλαβε να οδηγήσει την κούρσα, υπέστη χωλότητα στο ύψος των 500 μέτρων, ανέκοψε αισθητά και τον υποσκέλισαν τα τέσσερα αλλά άλογα, με τον Ασίλ να παίρνει το τρόπαιο».
Όπως μάς ενημέρωσε ο κ. Α. Γαλαξής, το άλογο του απεβίωσε λίγες μέρες αργότερα μετά από κολικό.
• Ο Αμαζόνιος έτρεξε πέντε φορές και πέτυχε τέσσερις σερί νίκες, δύο με τον Δημήτρη Σιακαλλή και δύο με τον Νίκο Νικολάου. Εισέπραξε έπαθλα €36.430.

Διαφορά άφιξης: 4 μήκη, 4.3/4 μήκη, 1/2 μήκος. Ιπποπαραγωγός νικητή: κ. Χάρης Σταυράκης. Ιδιοκτήτης νικητή: κ. Ανδρέας Γαλαξής.
Η γενεαλογία
Ο Αμαζόνιος ήταν το πρώτο από τα τέσσερα προϊόντα της τοκάδας Μικρή Άντρια, η οποία έδωσε κατά χρονολογική σειρά:
2004 – Αμαζόνιος (αρσ.) από Μπάλτικ Φοξ: 4 νίκες (1 κύπελλο).
2005 – Μις Τσερκώτισσα (θηλ.) από Μπάλτικ Φοξ: 1 νίκη.
2007 – Γεωργία Σταρ (θηλ.) από Μάουνταιν Μάϊνερ: 1 νίκη.
2008 – Αντρόνικος Τζούνιορ (αρσ.) από Μπάλτικ Φοξ: 6 νίκες.
• Η Μικρή Άντρια (Μπορν Χήρο – Τσερκώτισσα) έτρεξε 12 φορές και πήρε τρεις νίκες, ανάμεσα τους και το κύπελλο 25ης Μαρτίου 2000 (Gr2), το οποίο κατέκτησε και ο Αμαζόνιος, επτά χρόνια αργότερα.