«Στο μηχάνημα εκκίνησης μπήκαν τα 12 από τα 13 αραβικά άλογα που συμμετείχαν στην ιπποδρομία. Το 13ο, ο Ντόκτωρ Χου, που αποτε- λούσε την «ρεζέρβα», πήρε θέση… έξω από το σταρτ».
Όσο και αν φαίνεται απίθανη αυτή η ιστορία είναι πραγματική και συνέβη στις 30 Νοεμβρίου 1969 στον ιππόδρομο μας, επτά χρόνια μετά την εισαγωγή του αυτόματου μηχανήματος εκκίνησης
Ο κ. Μιχάλης Σιακαλλής
Σύμφωνα με το αρχείο του ιστορι- κού του Ιπποδρόμου Δρ Κώστα Πέτρου, στην ιπποδρομία με αριθμό 231 που έγινε στις 30.11.1969 στα 1.609 μέτρα, διαγωνίστηκαν 13 άλογα, με νικητή τον Φλαμ Ντορ, ο οποίος σημείωσε επίδοση 2.07.00 και πλήρωσε στο απλούν £1,05, δηλαδή 10.5 προς 1.
Ο βετεράνος προπονητής Μιχάλης Σιακαλλής, που συμμετείχε στην κούρσα με τα άλογα Χουζεϋλάν και Γολιάθ, έστρεψε τον χρόνο πίσω και μάς μίλησε για την συγκεκριμένη κούρσα, αλλά και για τα αραβικά άλογα.

Με αιχμηρή μνήμη ο Μ. Σιακαλλής ήταν πολύ λεπτομερής:
«Από ότι θυμάμαι, κούρσα με την συμμετοχή 13 αλόγων είχε διεξαχθεί στο παρελθόν άλλη μια φορά.
»Αποτελούσε όμως είδηση μετά και την εισαγωγή του μηχανήματος εκκίνησης που έγινε το 1962 και καταργήθηκε η εκκίνηση με δίχτυ».
• Σύμφωνα με τον Ιστορικό του Ιπποδρόμου Δρ Κώστα Πέτρου, ο οποίος κάνει σχετική αναφορά στο βιβλίο του «Τα 100 πολυνίκη άλογα του κυπριακού ιπποδρόμου», η εισα- γωγή των πρώτων αραβικών αλόγων έγινε στις αρχές του 1965, περίοδο κατά την οποία τα αγωνιστικά άλογα στην Κύπρο δεν ξεπερνούσαν τα 90.
Συμφώνησαν όλοι
Για την απόφαση της Λέσχης να επιτρέψει την συμμετοχή 13ου αλόγου στη συγκεκριμένη κούρσα ο Μ. Σιακαλλής μάς είπε:
«Μετά το στάδιο εγγραφών ο Ιπποδρομιάρχης Τάκης Κουλουμάς κάλεσε τους προπονητές που είχαν εγγράψει άλογα τους στην κούρσα των αραβικών και τους πρότεινε να αποδεκτούν την πιο κάτω εισήγηση της Λέσχης:
“Αν δεν υπάρξει διαγραφή, να διαγωνιστούν και τα 13 άλογα που δήλωσαν συμμετοχή. Το άλογο “ρεζέρβα” να αναδειχθεί μετά από κλήρωση και να εκκινήσει παρα- πλεύρως της αφετηρίας”.
»Κρίναμε λογική την πρόταση της Λέσχης και μετά την σύμφωνη γνώμη των προπονητών ο αείμνηστος Τ. Κουλουμάς προχώρησε στην κλήρωση. Το άλογο ¨ρεζέρβα” που εκκίνησε εκτός μηχανήματος ήταν τελικά ο Ντόκτωρ Χου».
Κλείνοντας την αναφορά του ο παλαίμαχος προπονητής είπε: «Παρά το γεγονός ότι η κούρσα διεξήχθη χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, στη συνέχεια η Ιπποδρομιακή Αρχή αντέδρασε αφού τέτοιες εκκινήσεις ξέφευγαν των Κανονισμών και έδωσε σχετικές οδηγίες στον Ιπποδρομιάρχη να τερματιστούν».
Για 12 χρόνια
Η πρώτη κούρσα με αραβικά άλογα διεξήχθη στις 14 Φεβρουαρίου. Οι ιπποδρομίες των αραβικών συνεχίστηκαν για 12 χρόνια, μέχρι και τις 30 Ιουλίου 1977.
Το καλύτερο αραβικό άλογο ήταν ο Τσολιάς (1963), ιδιοκτησίας του κ. Γεώργιου Ρωσσίδη. Σημείωσε 23 νίκες, όλες στην προπόνηση του αείμνηστου Κλώτη Ρωσσίδη. Κατέκτησε τέσσερις φορές το Κύπελλο Αραβίας και μία φορά το Κύπελλο Λιβάνου. Άλλα αραβικά άλογα που ξεχώρισαν στον κυπριακό ιππόδρομο ήσαν οι Άσσος (1961-22 νίκες), Χουζεϋλάν (1963-22 νίκες), Γλάρος (1962-21 νίκες) και Σατράπης (1962-21 νίκες).
• Σημειώνουμε ότι ο υπολογισμός των βαρών γινόταν με βάση τις λίπρες. Ένα κιλό αντιστοιχούσε με 2.2 λίπρες και το κατώτατο όριο ίππευσης των αναβατών ήταν οι 108 λίπρες (49 κιλά).