Ανεξίτηλο άφησαν το στίγμα τους στην μνήμη των φιλίππων οι μάχες των θρυλικών κρακ Νόρθενερ και Μπιγκ Μπεν την δεκαετία του 1980, οι οποίες πρόσφεραν μεγάλες συγκινήσεις.
Δύο από αυτές έγιναν στο Κύπελλο Σεντ Λέτζερ που διεξάγεται στην απόσταση των 2.450 μέτρων. Το 1986 την κλασική κατέκτησε ο Νόρθενερ με 2ο τον Μπιγκ Μπεν, ο οποίος την επόμενη χρονιά πήρε πανηγυρικά την εκδίκηση του.
Κατά γενική ομολογία η επιτυχία αυτή έφερε την σφραγίδα του κορυφαίου τζόκεϋ Κόκου Νικολάου ο οποίος έκανε την… δική του τακτική στην κλασική και το τελικό αποτέλεσμα τον δικαίωσε απόλυτα.
Οι αλλαγές προπόνησης
Την πρωτοχρονιά του 1985 έκανε νικηφόρο ντεπούτο ως τριετής ο Μπιγκ Μπεν στην προπόνηση του Σπύρου Ελευθερίου και στην επόμενη συμμετοχή του διπλασίασε τις επιτυχίες του.
Στην συνέχεια μεταφέρθηκε στην προπόνηση του Μιχάλη Σιακαλλή, στην οποία διαγωνίστηκε τέσσερις φορές και πήρε ισάριθμες δεύτερες θέσεις, η τέταρτη από τις οποίες στο Κύπελλο Ντέρμπι.
Ακολούθησε άλλη μια αλλαγή προπόνησης και το άλογο μεταφέρθηκε στο συγκρότημα των Γιώργου Παπαΐωάννου και Πέτρου Πετρούτσιου. Στην πρώτη συμμετοχή του στη νέα προπόνηση τερμάτισε 2ος και ακολούθησε η συμμετοχή του ως τετραετής στο Σεντ Λέτζερ του 1986, όπου ιππεύθηκε από τον Κόκο Νικολάου και ηττήθηκε από τον Νόρθενερ. Η μεγάλη ρεβάνς

Μεταφερόμαστε ένα χρόνο αργότερα στην αντίστοιχη αναμέτρηση του 1987. Μέχρι τότε ο Μπιγκ Μπεν είχε πραγματοποιήσει αξιόλογη πορεία καθώς σε 18 συμμετοχές μετρούσε 9 νίκες, 8 δευτερεία και 1 τριτείο. Όμως αυτό που τού έλειπε ήταν ένα κύπελλο. Οι προπονητές του αποφάσισαν να τον αναθέσουν και πάλι στον πολυπρωταθλητή αναβάτη Κόκο Νικολάου, ο οποίος αγνόησε τις οδηγίες και ανέλαβε δική του πρωτοβουλία, πραγματοποιώντας την τακτική του αιφνιδιασμού. Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος μετά την κούρσα ανέφερε στο περιοδικό «Οι Κούρσες», οι οδηγίες του ήταν να ακολουθήσει τον Νόρθενερ από κοντά. Όμως ο Κ. Νικολάου έκρινε, με βάση την εξέλιξη της κούρσας, ότι έπρεπε να κάνει νωρίς την επίθεση του. Έφυγε δυνατά από τα 800 μέτρα και απέκτησε μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του Νόρθενερ που έμεινε πολύ πίσω. Στην τελική ευθεία ο Νόρθενερ ήταν αδύνατο να καλύψει τη μεγάλη διαφορά που τον χώριζε από τον αντίπαλο του, ο οποίος επικράτησε με 3.¼ μήκη και πήρε πανηγυρικά τη ρεβάνς. Η επίδοση του 2.40.19, κατέρριψε το ρεκόρ στην απόσταση και ήταν κατά πολύ καλύτερη από αυτή που είχε πετύχει την προηγούμενη χρονιά ο Νόρθενερ (2.41.63).
Σημειώνεται ότι αυτή η νίκη του Μπιγκ Μπεν στέρησε από τον Νόρθενερ ένα εκπληκτικό σερί, καθώς ήταν ο νικητής της κλασικής τις σεζόν 1985, 1986 και 1988.

Ο Π. Πετρούτσιος
Ο εκ των προπονητών του Μπιγκ Μπεν Πέτρος Πετρούτσιος θυμάται πολύ καλά εκείνη την κούρσα για την οποία είπε στον “ΤΖΟΚΕΫ”:
«Οι οδηγίες προς τον Κόκο ήταν πολύ διαφορετικές από τον τρόπο που τελικά εξελίχθηκε η ιπποδρομία. Τού είπαμε να κάνει συντηρητική κούρσα και να επιτεθεί στα τελευταία 2-3 φέρλογκς.
»Ωστόσο, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αυτό που επιχείρησε στη διαδρομή “τού βγήκε απόλυτα”, δικαιώθηκε πλήρως και η επιτυχία εκείνη πιστώθηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον Κόκο και έφερε τη δική του προσωπική σφραγίδα».
Και ο Πέτρος Πετρούτσιος συνέχισε: «Γενικότερα ο Μπιγκ Μπεν ήταν ένα από τα σπουδαιότερα άλογα που πέρασαν από τον ιππόδρομο και σίγουρα εκ των κορυφαίων που πέρασαν από τον στάβλο μου. Ήταν επίσης από τα αγαπημένα άλογα των φιλίππων, που εκείνη την εποχή κατέκλυζαν τις κερκίδες του ιπποδρόμου.
» Θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στους ιδιοκτήτες του Μπιγκ Μπεν, τους αείμνηστους αδελφούς Χαρίλαο και Ντίνο Πάλμα, οι οποίοι ήταν από τους καλύτερους ιδιοκτήτες με τους οποίους συνεργάστηκα στην πολυετή καριέρα μου. Έτρεφαν αληθινή αγάπη για τα άλογα τους και φρόντιζαν να τα διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Οι “Κούρσες”
Το περιοδικό “Οι Κούρσες” αναφέρθηκε σε “ευρωπαϊκού επιπέδου ανάβαση του Κόκου Νικολάου”, με την οποία “ο μεγάλος Μπιγκ Μπεν εκτόπισε τον Νόρθενερ από τον θρόνο του”.
Για την κούρσα έγραψε:
«Η άριστη ανάβαση του Κόκου Νικολάου ξεκινά από την εκκίνηση όπου για να πάρει μια καλή θέση ανέβηκε στην 3η θέση, πήρε το κάγκελο και παρακολούθησε από την εσωτερική τη Μις Ολυμπία και τη Λάβιγκ Λίζα. Ακολούθησε από τη θέση αυτή ως τα 4 φέρλογκς οπότε έφυγε σαν σίφουνας.
»Μάταια προσπάθησε ο Νόρθενερ ν’ ακολουθήσει τον σαρωτικό ρυθμό του. Η νίκη του ήταν επιβλητική και η κατάκτηση του Κυπέλλου Σεντ Λέτζερ δίκαιη».
Τρία κύπελλα
Ο Μπιγκ Μπεν στην πλούσια καριέρα του πήρε 12 νίκες, 9 δευτερεία, 3 τριτεία και 1 τεταρτείο σε 26 συμμετοχές.
Τη σεζόν 1987 ως 5ετής κατέκτησε τις Gr1 Σεντ Λέτζερ και Εκλίπς και την Ημικλασική Αιμίλιου Ταβερνάρη. Μετά το τέλος της καριέρας του μεταπήδησε στον χώρο των επιβητόρων. Έδωσε επτά προϊόντα, με καλύτερους τους Μπενίτο (1991) και Ηρακλή (1998) που πήραν από 8 νίκες.
Η γενεαλογία
Ο Μπιγκ Μπεν ήταν το τέταρτο από τα οκτώ προϊόντα της τοκάδας Σεξ Αππήλ (1974), η οποία πήρε 3 νίκες. Κατά χρονολογική σειρά έδωσε:
1979 – Σπριγκ Φήβερ (θηλ.) από Τσιάρλυ Μαν: Δεν διαγωνίστηκε.
1980 – Σουήτ Τσιάριτυ (θηλ.) από Λάϊτ Φάιαρ: 2 νίκες.
1981 – Έλα Κούκλα Μου (θηλ.) από Κάρολαϊνς Τερν: 2 νίκες (1 κύπελλο).
1982 – Μπιγκ Μπεν (αρσ.) από Σαίγες: 12 νίκες (3 κύπελλα).
1983 – Λέϊτυ Αναστάζια (θηλ.) από Τσιάρλυ Μαν: 7 νίκες (3 κύπελλα).
1984 – Πάρλιαμεντ (αρσ.) από Σαίγες: 1 νίκη.
1986 – Μπολτ Αππήλ (αρσ.) από Θαρραλέο: 0 νίκες.
1988 – Ρετ Αππήλ (θηλ.) από Ρετ Ροκς: Δεν διαγωνίστηκε.
Τα στατιστικά στοιχεία έχουν ληφθεί από το αρχείο του ιστορικού του ιπποδρόμου Δρ. Κώστα Πέτρου.
